Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Το άτομο και το πρόσωπο (Μέρος 1): Tabula Rasa

Ζούμε σε μία κοινωνία ατόμων. Όλοι το ξέρουμε αυτό. όλοι περηφανευόμαστε για τις ατομικές μας ελευθερίες, και κοιτάμε με περιφρόνηση τις χώρες που δεν προσφέρουν κάτι ανάλογο.

Όλοι είμαστε άτομα. Έτσι αναφέρονται σε μας οι πολιτικοί, έτσι αναφερόμαστε και εμείς στον ίδιο μας τον εαυτό. Έπειτα από χρόνια ζωής ως άτομα, δεν μπορούμε να φανταστούμε την ζωή μας αλλιώς. Την ζωή μας ως πρόσωπα.

Ο John Locke, εισήγαγε την θεωρία Tabula Rasa (άγραφος πίνακας). Σύμφωνα με αυτήν την θεωρία, κανένας άνθρωπος δεν γεννιέται με ταλέντο σε κάτι ή αγάπη για κάτι. Το μυαλό καθενός είναι ένας κενός πίνακας που περιμένει να γράψουν πάνω του.

Τα άτομα γεννιούνται, και έπειτα προγραμματίζονται. Σαν τα ρομπότ. Ποιος όμως μας προγραμματίζει; Ποιος μας προγραμματίζει να αγαπάμε; Ποιος μας προγραμματίζει να σκεφτόμαστε;

Η κοινωνία και το κοινωνικό σύστημα.

Η κοινωνία αποτελείται από άτομα. Η κοινωνία αποτελείται από μάζες, οι οποίες περιμένουν να καθοδηγηθούν από κάποιον.
Αυτή η κοινωνία λοιπόν, αφού αποτελείται από άτομα, συνεχίζει να αναπαράγει άτομα. Ψυχρά, άτομα, χωρίς ιδανικά, που μοναδικός σκοπός τους είναι η απόκτηση χρήματος, δηλαδή η συσσώρευση κεφαλαίου.

Η κοινωνία ατόμων πρέπει να γίνει κοινωνία προσώπων. Πως θα γίνει αυτό, όμως, όταν οι ίδιες οι μάζες που οι λαϊκιστές αγιοποιούν, δημιουργούν και άλλα άτομα;

Είναι απλό. Με την πληροφόρηση και την μόρφωση των μαζών. Και δεν εννοώ την μόρφωση που προσφέρουν τα σχολεία, αλλά την μόρφωση που προσφέρουν τα βιβλία. Όμως, ποιος γράφει τα βιβλία; Ο άνθρωπος. Η μόρφωση πρέπει να σταματήσει να προσφέρεται από καθηγητές, αλλά από ανθρώπους. Ανόητος είναι όποιος νομίζει πως επειδή έχει τελειώσει το σ σχολείο είναι μορφωμένος. Η μόρφωση του θα ολοκληρωθεί μέσω των βιβλίων. Κυρίως φιλοσοφικών και πολιτικών.

Μα, θα αναρωτηθείτε, η κοινωνία ατόμων που έχουμε δεν είναι μια χαρά; Προτού ρωτήσετε, σκεφτείτε και απαντήστε μου σε αυτό: Ποιος είναι ο κυρίως στόχος της ζωής σας;
Απάντηση: Να μπείτε σε μια "καλή" σχολή. Γιατί; Για να έχετε ένα "καλό" επάγγελμα. Δώστε μου τον ορισμό του καλού επαγγέλματος. "Ένα επάγγελμα που δίνει πολλά λεφτά".

Αγαπητέ μου φίλε, έχω άσχημα νέα. Ο Καπιταλισμός (το κοινωνικό σύστημα) και οι αξίες της κοινωνίας σου σε έχουν μετατρέψει από την μέρα της γεννήσεώς σου σε άτομο.

Λυπάμαι.

5 σχόλια:

  1. Καλέ μου φίλε , κι'εγώ πιστεύω πως η μαζοποίηση είναι ότι χειρότερο συμβαίνει στην εποχή μας, και η έλλειψη πρωσοπικότητας βεβαίως, αλλά αυτό περι προγραμματισμού δεν πιστεύω πως στέκει. Αν κάποιος έχει ισχυρό χαρακτήρα, δεν χρειάζεται την καθοδήγηση από κάποιον ανώτερο (και ανώτερο εννοώ με αυτή την αισχρή έννοια , δηλαδή αυτόν που έχει την εξουσία) , με λίγα λόγια πιστέυω πως πρέπει να καταργήσουμε όλα αυτά τα ψευτοπρότυπα που μας δίνουν οι Αμερικάνοι μέσω του Γιωργάκη, και του κάθε Γιωργάκη, και των κάθε Αμερικανών, και όλες αυτές τις μεσοαστικές σεμνοτυπίες, και όπως λες και συ να αποκτήσουμε πρόσωπο, αλλιώς χαθήκαμε. Εν μέρη λοιπόν συμφωνώ πολύ με το άρθρο σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φίλε μου, καταλαβαίνω απολύτως τις ενστάσεις σου. Με την θεωρία του Tabula Rasa, ο Τζον Λοκ προσπάθησε (εν συντομία) να μας πείσει πως π.χ. Κανείς δεν γεννιέται "κακός", αλλά οι εμπειρίες του και τα εξωτερικά ερεθίσματα τον οδηγούν στο να γίνει "κακός" (με όποια σημασία έχει αυτή η λέξη).
    Αν κάποιος έχει ισχυρό χαρακτήρα, το οφείλει ουσιαστικά στην οικογένειά του, στην μόρφωσή του και σε ότι άλλο τον έχει επηρεάσει. Δεν γεννιέται κανείς με ισχυρό χαρακτήρα! Καταλαβαίνω που διαφωνείς, αλλά ίσως να μην το είχα θέσει σωστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω , κάτι δεν μου κάθεται καλά ακόμη...δεν πιστεύω πως το κάθε άτομο είναι αποτέλεσμα των συναναστρωφών του και μόνο... και βεβαίως της ανατροφής του... Πιστέυω οτι το DNA μεταφέρει κι'άλλα χαρακτηριστικά εκτός των εμφανισιακών...πάντως μ'άρεσαν οι απόψεις που εξέφρασες στο κείμενο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, ούτως ή άλλως είναι αποδεδειγμένο πως υπάρχουν κληρονομικά χαρακτηριστικά. Κατά την γνώμη μου όμως, τα επίκτητα υπερισχύουν. Βέβαια, το Tabula Rasa δεν είναι παρά μια θεωρεία... Ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου σχόλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή